Van burn-out naar kracht

Mirjam aan tafel in park met laptop en telefoon. Achtergrond groen en IJsseldijk

Denk jij regelmatig, even een tandje bij dan is het maar weer gedaan? Hoor jij vaak: “Wel goed voor jezelf zorgen hoor!” En dat je dan denkt, tja zou ik moeten doen, maar hoe dan?

Dus ga je maar wat vaker op tijd naar bed met in gedachte ‘Gelukkig bijna weekend of binnenkort vakantie, dan komt het wel weer goed’. Ondertussen ben je uitgeput, wordt je lontje steeds korter, zie je overal tegenop en knaagt het van binnen. Je weet dat je niet goed bezig bent, maar het leven vraagt veel en je moet door.

Je kent je grenzen niet

Alles altijd perfect geregeld en georganiseerd. Je blijft maar ploeteren om alles perfect te doen. En wat ben je daar trots op. Zo had ik thuis geen rust en ontspanning meer en haalde ik afleiding en voldoening uit mijn werk. Dat heb ik een aantal jaar volgehouden, niet wetende dat het mijn adrenaline en overlevingsmodus zijn die mij op de been hielden. Tot het eind 2011 ook onrustig werd op mijn werk.

Geef niet op en gewoon doorgaan, dat was ik

’s Morgens sleepte ik mezelf uit bed en op de automatische piloot kwam ik de dagen door. Ik had veel lichamelijke klachten; hoofdpijn, oververmoeidheid, duizeligheid, oorsuizen en pijn in mijn nek, schouders en rug. Toch bleef ik mezelf toespreken: “Niet zeuren, zo is het nu eenmaal, iedereen krijgt zijn portie en daar heb je maar mee te dealen. Je bent een zelfstandige vrouw, die vecht en overwint!”

Tot ik wakker werd en niets meer voelde

Ik was leeg en alles leek zinloos. Ik vouw mijn handen samen, de tranen liepen over mijn wangen, ik was verslagen. Er raasde een donkere zuigende kracht door me heen, als ik op deze manier moest leven, hoefde het van mij niet meer….

Mijn eerste burn-out ervaring was een feit. Gelukkig fluisterde een klein stemmetje in mij: “Zoek hulp, je kunt dit niet alleen.”

Stap voor stap van burn-out naar kracht

  • Stap 1 Huisarts: Vertellen over mijn angst en lichamelijke klachten. Conclusie – Burn-out wegens langdurige overbelasting, jeugdtrauma en depressie. Mijn batterij is leeg en ik krijg per direct absolute rust voorgeschreven. Er volgen wekelijkse controles en testen om de mate van depressiviteit te meten.
  • Stap 2 Werk informeren: Ik schaam me diep en weet niet goed wat te zeggen.
  • Stap 3 Uitrusten: Ik slaap extreem veel, overdag en ’s avonds vroeg naar bed.
  • Stap 4 Leren over burn-out: Ik verdiep me in het ziektebeeld. Ik begrijp dat het begint bij acceptatie van de burn-out. Ik voelde me zo’n loser, een zwakkeling.
  • Stap 5 Begeleiding psycholoog: Mijn hulpvraag luidt: Hoe accepteer ik mijn burn-out? Er volgden sessies waarin ik werkte aan (jeugd)trauma’s en overtuigingen die daaruit waren ontstaan. Mijn hoofd was een puinhoop en ik kreeg de opdracht om dagelijks te schrijven in een ‘piekerschrift’. Hierdoor kreeg ik meer overzicht en loste de warboel langzaam op.

Structuur geeft houvast en kracht

Ik voelde me onrustig, zwak en onzeker. Ik hanteerde een vaste dag indeling. ’s Avonds op tijd naar bed en ’s morgen op een vaste tijd er uit. Tussen de middag deed ik een powernap en verder ondernam ik geen activiteiten met tijdsdruk of deadline. Ik sliep, wandelde, schreef, las een boek en keek tv. Regelmatig kreeg ik bezoek van vrienden en collega’s. Met hen praatte ik over ervaringen met burn-out en of zij begrepen waarom juist ik er in was beland. Zo kreeg ik een spiegel voor en leerde mezelf beter kennen. Ik hoorde terug, dat ik altijd veel van mezelf moest, me snel overal verantwoordelijk voor voelde en dat ik te perfectionistisch was. Ik begon in te zien, dat ik mezelf daardoor erg onder druk zette en dat dit zorgde voor overbelasting en stress.

Langzaam kreeg ik meer energie en zin om weer wat te gaan doen. Ik startte met de re├»ntegratie op mijn werk. Dat voelde goed en gaf me zelfvertrouwen. Na een periode van 3 maanden was ik weer ‘back in business’ en had ik de burn-out verslagen. Ik voelde me krachtiger en wijzer.

Wil je meer over mij weten? Lees Over Mirjam

Een burn-out is uniek, net als jij

Weet dat er geen aankondiging komt, zodat je er rekening mee kunt houden. Dat je gewoon ineens opgebrand bent. System down, leeg, nada, noppes. Kies daarom op tijd voor jezelf en luister naar je gevoel. Leer jezelf kennen en weet dat ook jij maar een mens bent en geen robot. Knoop in je oren, dat grenzen aangeven geen teken van zwakte is! Lees mijn blog Durf te kiezen.

Voor mij was de burn-out een keerpunt in mijn leven. Tijd om mijn lichaam en geest rust te gunnen. En stap voor stap te leren goed voor mezelf te zorgen.

Heb jij ervaring met burn-out en ben je er krachtiger uitgekomen? Of wil je graag voorkomen, dat je burn-out raakt? Laat het me weten, ik ben benieuwd.

Volg me op LinkedIn, Facebook en Instagram.

Indien wenselijk plaats ik je in de MORE MAppgroep, zodat je mijn nieuwste blogs altijd persoonlijk ontvangt! Voordeel van de appgroep is, dat je makkelijk en ongemerkt weer kunt afhaken als je er ‘klaar’ mee bent ­čśë