
In deze blog vertel ik je over PaardenWelzijn. Ik beschrijf 8 aspecten, die een positieve bijdrage leveren aan het welzijn van paarden. Hieruit blijkt dat als je meer bewust met paarden bezig bent dit ook bijdraagt aan je eigen Welzijn.
Ook geef ik een aantal voorbeelden hoe ik als Persoonlijk Assistent & Organizer, daarbij kan helpen.
Laat ik beginnen het begrip PaardenWelzijn kort en bondig te omschrijven. Alles omvattend gaat het om het creëren van een omgeving waarin paarden op een zo natuurlijk mogelijke manier kunnen leven, met respect voor hun behoeften en gedragingen. In de kern gaat het over het voorzien van paarden in hun basisbehoeften. Voor mij gaat dit verder, omdat ik vind dat de verzorging, paardentaal begrijpen en het vermogen voor zelfreflectie er ook bij horen!
Wil je ook een bijdrage leveren aan PaardenWelzijn? Lees dan verder!
De 8 aspecten van PaardenWelzijn
Onze paarden leven in een door ons geconditioneerde omgeving. Ze zijn volledig afhankelijk en daarom nodig ik je uit om eens kritisch te kijken naar de omstandigheden waarin jouw paard leeft. Zijn daar aanpassingen of verbeteringen mogelijk?
Wij kunnen ervoor zorgen, dat paarden een gezond(er), gelukkig(er) en harmonieus leven leiden. Een bestaan dat zoveel mogelijk gebaseerd is op hun natuurlijke aard en behoeften. Ik vraag je daarom aandacht te geven aan de volgende aspecten:
1. Voeding
Dit gaat over het aanbieden van voldoende en kwalitatief goed ruwvoer, zodat paarden kunnen voldoen aan hun natuurlijke behoefte om te grazen en te kauwen. Hun spijsverteringsmechanisme heeft dit nodig, omdat er zonder kauwen te weinig speeksel wordt aanmaakt. Dit zorgt voor maagzweren en/of koliekachtige klachten. Het advies is om paarden maximaal 3 uur zonder ruwvoer te laten staan. Om dit te reguleren kun je gebruik maken van slowfeeders en/of hooinetten. Gebruik de link naar PaardEerlijk voor meer informatie.
Daarnaast is het relevant om krachtvoer, mineralen en vitaminen aan te bieden die zijn afgestemd op de behoeften van het ras en de inspanning die van het paard gevraagd wordt.
Een PA & Organizer kan hierbij helpen. Denk o.a. aan: voerschema’s, ruwvoer analyse, voorraadbeheer, bestellingen, opslag.
2. Huisvesting
Hiermee wordt bedoeld een schone, veilige en comfortabele stal en leefomgeving in combinatie met voldoende bewegingsruimte en sociaal contact met soortgenoten.
Nu heeft niet iedereen de ruimte en mogelijkheid of wens om een Paddock Paradise of iets in die richting aan te leggen. Maar een paddock en/of loopstal kunnen al een aanzienlijke verbetering zijn. Waar een wil is, is een weg en met creativiteit en een efficiënte indeling, zijn verbeteringen mogelijk. Voor inspiratie en ideeën zie Femke Dölle | Browsing Paddock.
Een PA & Organizer denkt en kijkt mee en kan een goede sparringpartner zijn. Denk o.a. aan inventariseren huidige huisvestingssituatie, benodigde materialen, onderzoek doen voor inspiratie en ideeën.
3. Gezondheid
Dit begint met de alertheid op de inname van voldoende vitaminen en mineralen.
Maar gaat ook over het regelmatig laten uitvoeren van veterinaire controles en preventieve zorg. Zo vermindert de kans op pijn, letsel en ziekte. Eventuele behandelingen vinden tijdig plaats en voorkomen verergering of verwaarlozing van klachten.
Een PA & Organizer zorgt voor de algehele gezondheidsplanning. Denk bijvoorbeeld aan: coördinatie preventieve behandelingen, registratie gezondheid, conditie en gewicht, inplannen afspraken.
4. Gedrag
Hiermee wordt bedoeld het respecteren en stimuleren van natuurlijk gedrag, zoals sociaal contact, onderzoekend gedrag en vrije beweging. Dit bevordert zowel het mentale als fysieke welzijn en is noodzakelijk voor paarden om met elkaar en met mensen in harmonie te kunnen zijn.
Werkzaamheden die een PA & Organizer kan doen zijn: het opstellen van een logboek voor gedragsobservatie, adviseren/inrichten prikkelrijke omgeving en afwisselend dagritme, groepsindelingen. Of als 24/7 vrije beweging niet mogelijk is, het maken van planning/rooster om de bewegingsvrijheid te vergroten.
5. Training
Laten we ervan uitgaan dat iedereen de intentie heeft om als team met zijn paard te willen werken. En dat de gekozen trainingsmethode paard vriendelijk is en gebaseerd is op wederzijds vertrouwen en begrip. Het gaat niet over dwang of intimidatie om iets gedaan te krijgen.
Paard vriendelijk gaat over het vermogen om een training creatief en flexibel in te zetten. Afgestemd op het karakter, de leerstijl en de fysieke mogelijkheden van het paard. En dat het belang van het paard leidend is.
Een PA & Organizer helpt om doelen te inventariseren en prioriteren, een persoonlijk trainingsplan te maken. Onderzoek te doen naar trainingsstappen, trainingsvormen/-methode
6. Verzorging
Een paard heeft naast een goede gezondheid ook verzorging van zijn lichaam nodig zoals o.a. zijn vacht en hoeven. Naast het feit dat deze aandacht en aanraking prettig is voor de meeste paarden, is het een goed moment om het paardenlichaam en het gedrag te checken op bijzonderheden of afwijkingen. Zo worden subtiele signalen van ongemak opgemerkt en kan preventief gehandeld worden.
Voor dit aspect vind ik het verstandig om alleen in geval van nood, een PA & Organizer in te zetten. De eigenaar kent het paard het beste en herkent afwijkend gedrag. Daarnaast zijn het waardevolle 1op1 momenten die de connectie met het paard verbeteren.
7. Paardentaal
Communicatie is de sleutel tot wederzijds begrip. Door de lichaamstaal van paarden te leren ‘lezen’ en hier respectvol op te reageren, ontstaat er een diepere connectie. Dit vraagt om geduld, observatie en de bereidheid om te leren. Zo herken je het gedrag en de behoefte van het paard en kunnen handelingen of activiteiten daarop aangepast worden.
Een PA & Organizer kan helpen om bewustwording te stimuleren, workshops of lessen te organiseren, mindfull routines te creëren.
8. Zelfreflectie
Paarden spiegelen energie, intenties en emoties. Op die manier nodigen ze ons uit om naar ons eigen gedrag en houding te kijken. Om dit toe te staan is lef nodig. Maar wie durft en leert te reflecteren, accepteert paarden als energetische leermeesters, die ons helpen persoonlijk te groeien.
Om aan dit aspect te voldoen moeten steeds keuzes gemaakt worden. Ben ik hier wel of niet toe bereid? Een PA & Organizer is hiervoor een fijne sparringpartner. Een extern geweten en vertrouwenspersoon die meeloopt tijdens het proces.
PaardenWelzijn - Winst voor mens en dier
Zo nu weet je meer over de 8 aspecten die bijdragen aan PaardenWelzijn. Door ze mee te nemen in het leven van en met paarden, ontstaat een magisch harmonieus samenspel tussen mens en paard. Het werkt therapeutisch en helend. Het brengt rust, stabiliteit en balans. Samenzijn met paarden geeft inzicht en dwingt ons om in het moment te komen.
Wil je aan de slag met het welzijn van je paard(en) en meer over mij weten? Lees Over Mirjam en neem contact met me op!
"Samen groeien, samen in balans – Dat is de kracht van paarden"
Indien wenselijk plaats ik je in de MORE MAppgroep, zodat je mijn blogs persoonlijk ontvangt! Voordeel van de appgroep is, dat je makkelijk en ongemerkt weer kunt afhaken als je er ‘klaar’ mee bent 😉.
Daarnaast hoef je niet bang te zijn dat ik jouw gegevens gebruik om nieuwsbrieven te sturen of acties te promoten.